Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Promocija zdravja na delovnem mestuPromocija zdravja na delovnem mestu so skupna prizadevanja delodajalcev, delavcev in družbe za izboljšanje zdravja in dobrega počutja ljudi pri njihovem delu. So sistematične ciljane aktivnosti in ukrepi, ki jih delodajalci izvajajo zaradi ohranjanja in krepitve telesnega in duševnega zdravja delavcev. Cilj torej je: zdravi ljudje v zdravih podjetjih.

Skrb za ureditev varnega in zdravega delovnega okolja je naloga in zakonska obveznost delodajalcev. V samo načrtovanje in izvajanje promocije zdravja na delovnem mestu naj bi se aktivno vključevali tudi zaposleni.
 

Ali se delodajalci dovolj zavedajo, kako pomembno je varno in zdravo delovno okolje?
 

Naložbe v zdravo delovno okolje in skrb za zdravje delavcev so zagotovo eden od pogojev za večjo poslovno uspešnost. Delavci, ki delajo v kakovostnem delovnem okolju, so namreč bolj zdravi in bolj motivirani.

In kakšne so še koristi vlaganja v promocijo zdravja na delovnem mestu:

- zmanjšajo se stroški, povezani z boleznimi in bolniško odsotnostjo,
- zmanjša se bolniški stalež,
- zmanjša se delovna invalidnost,
- zmanjša se fluktuacija delovne sile,
- poveča se kakovost izdelkov in storitev,
- v podjetju je več inovacij,
- poveča se produktivnost,
- poveča se zadovoljstvo zaposlenih in strank,
- izboljša se ugled podjetja.
 

Raziskave kažejo, da je z vsakim evrom, vloženim v zdravje zaposlenih, mogoče prihraniti med 2,50 in 10,00 evrov (vir: Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa).

Projekt Zdravo delovno okolje v malem gospodarstvu je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.