Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostihDan za zdravje zaposlenih – 15. marec 2016

 

V sklopu projekta »Obvladovanje kostno – mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih«, smo na Območni obrtno podjetniški zbornici Ilirska Bistrica razdelili med članstvo 30 kos brošure »Kratke smernice o zmanjševanju kostno – mišičnih obolenj ter preprečevanju poškodb pri delu«.

 

Izdelali smo tudi poseben plakat in vse člane povabili z osebno pošto, elektronsko pošto, nekatere pa tudi telefonsko, najprej na promocijski dogodek Dan za zdravje zaposlenih, pozneje pa še na seminar za delodajalce na temo preprečevanja poškodb pri delu ter zmanjševanja števila kostno – mišičnih obolenj.

 

Promocijskega dogodka Dan za zdravje zaposlenih, ki je potekal 15.3.2016 se je udeležilo 24 udeležencev. Poseben prispevek o dogodku pa je posnela tudi televizija Galeja. Predvajan je bil v sklopu mesečne informativne oddaje Bistriški utrinki in sicer 7-krat ter je še vedno na ogled na https://www.youtube.com/watch?v=Xw06448Sx_g .

 


 

Preprečevanja poškodb pri delu ter zmanjševanja števila kostno – mišičnih obolenj – 21. april 2016

 

V četrtek, 21. aprila 2016 pa je 25 udeležencev prisluhnilo predavanju dipl. fizioterapevtke Ines Lenček, na temo preprečevanja poškodb pri delu ter zmanjševanja števila kostno – mišičnih obolenj. Pri tem je bilo posebej izpostavljeno gibanje na delovnem mestu, jutranja telovadba, počepi med krajšimi odmori, vaje za hrbtenico, spodbujanje »peš hoje« do službe, kjer je to mogoče, izvajanje razteznih vaj med delom ob pojavu utrujenosti in podobno.

 

Predsednica društva Univerza za tretje življenjsko obdobje ga. Nevenka Tomšič pa je prisotnim predstavila programe, ki jih izvajajo v sklopu društva, kot so joga, pilates, organizirana telesna vadba za posamezne starostne skupine in tudi nekatere programe prostočasnih dejavnosti, ki ugodno vplivajo na zdravje in počutje ljudi.

 

Udeleženci so se tudi praktično preizkusili v posameznih vajah, ki ne zahtevajo posebnih pripomočkov in jih lahko vsakdo opravi na svojem delovnem mestu ter prejeli slikovno gradivo za izvajanje preprostih vaj.

 

Ankete, izvedene med udeleženci so pokazale, da so bili pred izvedenimi dogodki, tako delodajalci kot delavci, povprečno osveščeni glede pogojev, ukrepov in postopkov varnega dela v zvezi z obvladovanjem kostno – mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih, da so bili z obema dogodkoma  zelo zadovoljni in so dobro ocenili pripravljen promocijski material.

 

Slike iz dogodka:

 

Projekt "Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih" je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (c) 2016 Prijava za urednike