Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostihObvladovanje kostno-mišičnih obolenj in varovanje zdravja na OOZ Trebnje

 

Za varnost in zdravje na delovnem mestu so odgovorni delodajalci in delavci sami.

Delodajalci so v skladu s 6. členom Zakona o varovanju zdravja odgovorni za izvajanje promocije zdravja na delovnem mestu. Zakonodaja nalaga delodajalcem veliko odgovornost za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev ter drugih oseb navzočih v delovnem procesu in preprečevanju nevarnosti pri delu, obveščanjem in usposabljanjem delavcev.
 

Kostno- mišična obolenja so najpogostejša z delom povezana težava v Evropi. Omenjena obolenja se pogosto razvijejo v zelo resna bolezenska stanja, ki zahtevajo odsotnost z dela in zdravljenje.
 

Da bi bilo le-teh čim manj je želja tako delavcev kot delodajalcev. Zato smo na OOZ Trebnje z veseljem pristopili k projektu, ki ga sofinancira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Za naše člane, njihove zaposlene in širšo javnost smo organizirali dva dogodka, ki sta bila lepo obiskana.

Vsebina obeh dogodkov je bila:

  1. Najpogostejša kostno-mišična obolenja in preventiva za nastanek le-teh- izvajalka, Jožica Zupančič, dipl. fizioterapevtka iz Zdravstvenega doma Trebnje
  2. Varovanje zdravja na delovnem mestu, odgovornost vsakega udeleženca v delovnem procesu – izvajalec Erik Smerke, dipl.var.inž  iz firme VARES

 

Prvi dogodek za  delodajalce in samozaposlene je bil 23.2.2016 na OOZ Trebnje.
 

Udeleženci so prejeli brošuro s smernicami za ravnanje v posameznih situacijah, in gradivo, ki ga je pripravila ga. Jožica Zupančič.

 

15.3.2016 je potekala v sklopu Dneva za zdravje, ki se je izvajal na vseh 62 OOZ po Sloveniji delavnica za zaposlene. Namen izobraževanja je bil ta, da zaposleni sami ugotovijo kaj lahko storijo na svojih delovnih mestih, da do omenjenih poškodb oziroma okvar ne bi prihajalo.
 

Udeleženci so pod vodstvom go. Zupančič izvedli tudi kar nekaj preprostih vaj, nad učinkom le-teh so bili navdušeni že na samem izobraževanju. Vsi udeleženci so navodila in vaje prejeli na izobraževanju.

Po končanih dogodkih je bilo ugotovljeno, da so tovrstna izobraževanja zelo koristna in da je osveščanje nujno potrebno.

Projekt "Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih" je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (c) 2016 Prijava za urednike