Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostihOBVLADOVANJE KOSTNO-MIŠIČNIH BOLEZNI IN POŠKODB PRI DELU V OBRTNIH DEJAVNOSTIH«  in »DAN ZA ZDRAVJE«

 

V sklopu projekta »OBVLADOVANJE KOSTNO-MIŠIČNIH BOLEZNI IN POŠKODB PRI DELU V OBRTNIH DEJAVNOSTIH«, ki  ga je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, smo na OOZ Tržič, Trg svobode 1, Tržič v sredo, 27.1.2016 od 17. do 18.30 ure izvedli seminar za delodajalce in samozaposlene osebe. Namen seminarja je bil usposobiti delodajalce, kako s pomočjo enostavnih ukrepov dolgoročno vplivati na zmanjšanje nastanka »kostno-mišičnih obolenj«. Seminarja se je udeležilo 15 udeležencev-delodajalcev –pravnih ali fizičnih oseb. Udeleženci so se na seminarju seznanili z ukrepi ki jih je potrebno izvajati, da se tveganja zmanjšajo. Na seminarju so udeleženci pod vodstvom  Petre Koren, prof.šp.vzg. izvajali tudi določene vaje (za ravnotežje, za oči, za noge, ramenski obroč, itd..) Predavali sta Barbara Oštir, dipl.m.s. in Petra Poznič, mag.kin.

 

Na drugem dogodku, ki je potekal 15. marca 2016 od 13. do 15. ure na OOZ Tržič, smo izvedli »dan za zdravje«, z namenom, da seznanimo in poučimo zaposlene, kako vzpostaviti učinkovito promocijo zdravja v podjetju, kakšni so ukrepi za preprečevanje poškodb pri delu in seznanili smo jih s postopki varnega dela za preprečevanje kostno – mišičnih bolezni. Vsi udeleženci seminarja, teh je bilo 16 so prejeli Kratke smernice o zmanjševanju kostno-mišičnih obolenj ter preprečevanju nastanka poškodb pri delu. Predavateljica, Hermina Finžgar je prisotnim predstavila kaj pravzaprav pomeni nezdrav življenjski slog in, da skupaj z neuravnoteženo prehrano močno vplivamo na nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, ki  so pomemben vzrok obolevnosti in umrljivosti tako v svetu kot pri  nas. Po podatkih v Sloveniji kar 43% ljudi umre prav zaradi ene izmed kroničnih nenalezljivih bolezni. Ker imamo  na nastanek teh bolezni sami velik vpliv jim je predstavila   kakšne spremembe bi morali uvesti v svoj slog življenja, da bi ohranili zdravje in izboljšali počutje ter imeli več energije. Kronične nenalezljive bolezni so: Bolezni srca in ožilja, Rakasta obolenja, Sladkorna bolezen, Kronične pljučne bolezni, Debelost ali prekomerna telesna teža, Obraba kosti in sklepov. Dejavniki tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni: Visok krvni pritisk    →  bolezni srca in ožilja, Zvišane maščobe v krvi  →  ateroskleroza, Zvišan sladkor  →  sladkorna bolezen, Neuravnotežena prehrana → debelost, Telesna neaktivnost, Zloraba alkohola, Kajenje, Stres

 

Na nastanek teh bolezni lahko v veliki meri vplivamo sam z izbiro zdravega življenjskega sloga, ki obsega: Uravnoteženo prehrano, Telesno dejavnost, Obvladovanje stresa, Opustitev razvad- opustitev kajenja in omejitev pitja alkoholnih pijač.

Projekt "Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih" je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (c) 2016 Prijava za urednike