Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostihDan za zdravje zaposlenih v Metliki – 15. marec 2016

 

V okviru projekta Obvladovanje kostno – mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih vas Območna obrtno – podjetniška zbornica Metlika vabi na promocijski dogodek DAN ZA ZDRAVJE ZAPOSLENIH, ki bo v torek, 15. marca 2016, ob 17. uri v predavalnici OOZ Metlika v Obrtnem domu v Metliki, Partizanski trg 5.

 

Vsebina:
1. Ergonomski ukrepi na delovnem mestu
2. Biomehanika pri delu s težjimi predmeti (vloga hrbtenice in dejavniki, ki vplivajo na bolečino ter nastanek kroničnih sprememb, pomen počitka in pravilni/razbremenilni položaji za ležanje)
3. Vaje na delovnem mestu – aktivni odmor in promocija aktivnosti, ki zapolnjujejo čas izven službe (vaje za raztezanje, gibljivost, moč)
4. Pomen krepitve mišic medeničnega dna
5. Promocija zdravega načina življenja

 

Več si lahko preberete v priloženem dokumentu

 


 

Poročilo iz dogodka: Dan za zdravje zaposlenih v Metliki – 15. marec 2016

 

Območna obrtno-podjetniška zbornica Metlika je v okviru projekta »Obvladovanje kostno – mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih«, ki ga je podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, za podjetnike in njihove zaposlene organizirala promocijski dogodek DAN ZA ZDRAVJE ZAPOSLENIH, ki je bil izveden dne 15. marca 2016 v prostorih OOZ Metlika.

 

Udeleženci so izvedeli, kako na enostaven način lahko pripomorejo k zmanjšanju nesreč pri delu in zmanjšanju bolniških odsotnosti, kaj so vzroki za poškodbe in nastanek kostno – mišičnih obolenj na delovnem mestu in kako jih lahko tudi sami preprečujejo. Predavatelj je predstavil kar nekaj primerov dobre prakse, poskusili pa so še enostavne vaje, ki jih lahko izvajajo tudi na delovnem mestu.

 

Teoretični in praktični del je strokovno izvedlo podjetje Rudi Hrastar s.p. iz Metlike z diplomiranim fizioterapevtom Romanom Šilerjem.

 

Udeleženci so bili z dogodkom zadovoljni in bi si tovrstnih izobraževanj želeli tudi v prihodnje.

 


 

Seminar za delodajalce in zaposlene na OOZ Metlika, 21. aprila 2016

 

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so kostno – mišične bolezni v Sloveniji glavni vzrok za nastanek delovne invalidnosti, obenem pa je to tudi najpogostejši vzrok zaradi katerega slovenski delavci odhajajo v bolniški stalež. Zaradi tega je ukrepanje na mestih, kjer ta stanja lahko nastanejo in mestih, kjer prihaja do najpogostejših okvar zdravja, nujno. V kolikor vas zanima, kako lahko na enostaven način v svojem podjetju pripomorete k zmanjšanju nesreč pri delu in zmanjšanju bolniškega staleža, sprejmite povabilo na seminar.

 

Več si lahko preberete v priloženem dokumentu

 


 

Poročilo iz dogodka: Seminar za delodajalce in zaposlene na OOZ Metlika, 21. aprila 2016

 

Območna obrtno-podjetniška zbornica Metlika je v okviru projekta »Obvladovanje kostno – mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih«, ki ga je podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, za delodajalce, samozaposlene podjetnike in ostale zainteresirane organizirala še drugi dogodek in sicer seminar “Zmanjševanje kostno-mišičnih obolenj ter preprečevanje nastanka poškodb pri delu”, ki je bil izveden dne 21. aprila 2016 v prostorih OOZ Metlika.

 

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so kostno-mišične bolezni v Sloveniji glavni vzrok za nastanek delovne invalidnosti, obenem pa je to tudi najpogostejši vzrok, zaradi katerega slovenski delavci odhajajo v bolniški stalež. Zato je ukrepanje na mestih, kjer ta stanja lahko nastanejo in na mestih, kjer prihaja do najpogostejših okvar zdravja, nujno.

Udeleženci so izvedeli, kako s pomočjo enostavnih ukrepov dolgoročno vplivajo na zmanjševanje nastanka delovne invalidnosti ter na zmanjšanje bolniškega staleža zaradi kostno-mišičnih bolezni.  Predavatelj je predstavil kar nekaj primerov dobre prakse, poskusili pa so še enostavne vaje, ki jih lahko izvajajo tudi na delovnem mestu.

 

Teoretični in praktični del je strokovno izvedlo podjetje Rudi Hrastar s.p. iz Metlike z diplomiranim fizioterapevtom Romanom Šilerjem.

 

Na seminarju je bilo 24 udeležencev, ki so izrazili zadovoljstvo s predstavitvijo problematike ter teoretičnimi in praktičnimi načini preprečevanja le-te. Pokazali so interes za obravnavano tematiko in izvajanje tehnik za preprečevanje nastanka kostno–mišičnih obolenj ter pravilnega dvigovanja in premeščanja bremen. Udeleženci so bili z dogodkom zadovoljni in bi si tovrstnih izobraževanj želeli tudi v prihodnje.

Projekt "Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih" je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (c) 2016 Prijava za urednike