Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostihZdravo in varno na delovnem mestu

 

Zdravje je res pomembno in skrb zanj na žalost velikokrat zanemarjamo. Bolje rečeno, ko smo še mladi, je ves svet naš in imamo občutek, da bomo vse napore lahko dosegali z lahkoto. Ne pomislimo, da se telo stara, da se nam obrabljajo sklepi in da moramo, ne glede na to, kaj opravljamo kot svoj poklic, skrbeti, da bomo fit. Vse v življenju je pomembno:  kaj jemo, kako se borimo s stresom, da ne kadimo,  koliko časa na dan (teden) si vzamemo čas zase in potelovadimo ali opravimo kratek sprehod na bližnji grič.

 

O vsem tem smo v zadnjih dveh mesecih osveščali podjetnike in njihove zaposlene in presenetljivo naleteli na res dober odziv. Udeleženci naših dveh dogodkov so enotni, da ni nikoli preveč informacij o ukrepih za varno delo. Prvi del delavnice je bil  namenjen osveščanju, obnovi znanja iz varnega delovnega okolja, s številnimi primeri iz prakse, ki kažejo na to, da je v končni fazi vsakdo največkrat sam odgovoren za to, da je njegovo okolje varno – s tem,da upošteva navodila delodajalca na eni strani in na drugi, da je skoncentriran na svoje delo in okolico, na druge sodelavce. Čelade in protihrupni čepki niso zaradi inšpektorjev, ampak zato da obvarujemo glavo pred poškodbami in uho pred hrupom.

 

Vsako delo pušča posledice na našem zdravju, saj nekateri pretežno stojimo, drugi sedimo, tretji ponavljamo iste gibe, smo izpostavljeni zunanjim vplivom, na katere pa sami ne moremo dosti vplivati. To pa je bila tematika drugega dela seminarja. Z nizom preprostih vaj, za katere ne potrebujemo drage opreme in pripomočkov, lahko z malo samodiscipline, sprostimo okorele mišice in sklepe. Na svežem zraku si razbistrimo možgane in med delovnim časom si vzamemo minuto-dve in se malo pretegnemo. Ko se pogovarjamo po mobitelu,vstanemo in se sprehodimo po prostoru. Avto pustimo na oddaljenem parkirnem prostoru in se že zjutraj sprehodimo do delovnega mesta. Če nimamo dovolj samodiscipline za telovadbo, se priključimo organizirani vadbi v domačem kraju.

 

Z malo volje bomo na ta način lažje opravljali svoj poklic, manj bomo izpostavljeni poškodbam na delu. V zaslužen pokoj bomo šli v dobri kondiciji in kvalitetno preživljali starost.

 

Pripravila:

Radojka Petek

 

  
 

Projekt "Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih" je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (c) 2016 Prijava za urednike