Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostihPreprečevanje in obvladovanje nastanka mišično-kostnih bolezni  

 

Zdravje je naša največja vrednota, saj zelo pomembno vpliva na kakovost življenja posameznika in širše družbe. Dejanske vrednosti zdravja se žal najbolj zavedamo šele, ko ga izgubimo oz., ko se soočimo z akutnimi ali kroničnimi težavami in boleznimi.

 

Način življenja sodobnega človeka je dosti bolj statičen, kot je bil v minulih stoletjih. Pri ljudeh, ki veliko sedijo, je zdravje gibal dokazano slabše. Bolj kot intelektualne dejavnosti, ki nas silijo k pisalni mizi oziroma računalniku, so večji problem zaposleni v industriji, ki opravljajo normirano delo s prisilno držo hrbtenice sede ali v kakem drugem položaju. Bolezni gibal so najpogostejši razlog za hude, kronične bolečine in telesno prizadetost več sto milijonov ljudi po svetu.

 

Pomembno je, da se problema zavedamo danes in preprečimo nastanek težav oz. poslabšanje stanja. V ta namen OOZ Slov. Konjice s partnerji sodeluje v projektu z nazivom »Obvladovanje kostno – mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih«.

 

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so kostno – mišične bolezni v Sloveniji glavni vzrok za nastanek delovne invalidnosti, obenem pa je to tudi najpogostejši vzrok, zaradi katerega slovenski delavci odhajajo v bolniški stalež. Zaradi tega je ukrepanje na mestih, kjer ta stanja lahko nastanejo in mestih, kjer prihaja do najpogostejših okvar zdravja, nujno.

 

V okviru aktivnosti projekta smo na OOZ Slov Konjice organizirali dva dogodka in sicer prvega v torek, 23. februarja 2016. Na tem dogodku so se slušatelji usposobili, kako s pomočjo enostavnih ukrepov dolgoročno vplivati na zmanjšanje nastanka delovne invalidnosti ter zmanjšanje bolniškega staleža zaradi kostno mišičnih bolezni.

 

Drugi dogodek smo organizirali 15.3.2016, z nazivom Dan za zdravje zaposlenih. V prvem delu tega dogodka je ga. Petra Koren prof.šp.vzg. predstavila pomen varnosti in zdravja na delovne mestu, razloge za nastanek poškodb ter primere dobre prakse, kako poškodbe preprečiti. V nadaljevanju smo se vsi udeleženci preizkusili v preprostih vajah za raztezanje, gibljivost in moč, ki jih lahko z malo samodiscipline izvajamo redno vsak dan tako na delovnem mestu kot v domačem okolju in nam vzamejo le nekaj minut časa.

 

Na koncu obeh dogodkov so udeleženci ugotavljali, da veliko premalo pozornosti dajemo gibanju, ki je glavni dejavnik za dobro počutje in zdravje ne glede na starost.

 

 

Projekt "Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih" je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (c) 2016 Prijava za urednike