Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih
Nemški filozof Schopenhauer je dejal : »Zdravje ni vse, vendar je brez zdravja vse drugo nič. Tudi sami večkrat rečemo, da je zdravje  naše največje bogastvo. Ob tem pa bi se morali vprašati ali vsi skupaj  storimo dovolj za naše zdravje, dobro počutje.  Promocija zdravja na delovnem mestu zajema skupna prizadevanja tako delodajalcev kot tudi  delavcev za izboljšanje zdravja in dobrega počutja. Zakonodaja delodajalcu nalaga obveznost zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu, saj mora  izvajati ustrezne ukrepe potrebne za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev ter drugih oseb navzočih v delovnem procesu. Na drugi strani pa je tudi delavec, ki mora ukrepe spoštovati in izvajati tako, da delo poteka na varen in zdrav način. Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so kostno-mišične bolezni v Sloveniji glavni vzrok za nastanek delovne invalidnosti, obenem pa je to tudi najpogostejši vzrok zaradi katerega slovenski delavci odhajajo v bolniški stalež. Do največjega nastanka poškodb kostno-mišičnega sistema pride zaradi ročnega premeščanja bremen (dvigovanj, prenašanja, potiskanja, nošenja oz premikanja bremen, držanja), zaradi ponavljajočih se gibov ali pri delu v velikem mrazu ali veliki vročini. Po nekaterih najnovejših študijah med razloge za nastanek kostno – mišičnih obolenj uvrščajo celo stres, pa tudi hiter ritem dela, hrup in vibracije. Skrb za zdravje je tudi zdrav slog  življenja in zdrave prehranske navade ter zagotavljanje in opravljanje  rednih zdravstvenih pregledov ter kontrolo krvnega tlaka, ravni holesterola in krvnega sladkorja.

Potrebno se je zavedati, da uspešna organizacija temelji na zdravih delavcih, ki delajo v spodbudnem delovnem okolju.
 

V sklopu projekta »OBVLADOVANJE KOSTNO-MIŠIČNIH BOLEZNI IN POŠKODB PRI DELU V OBRTNIH DEJAVNOSTIH«, ki  ga je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je OOZ IZOLA-CRA ISOLA  v mesecu februarju in mesecu marcu intenzivno osveščali tako delodajalce kot tudi delavce v obrtnih delavnicah o pomenu zdravja tako z primernimi dopisi, literaturo, promocijskim materialom ter  izvedli dva seminarja.
 

Prvi seminar je OOZ IZOLA- CRA ISOLA  izvedla v torek, dne 23. februarja 2016 od 17. do 19.00 ure. Udeležencem je višja fizioterapevtka Vanda ZAJC  v teoretičnem delu preko pestre vsebine prikazala konkretna in vsestranska znanja, ki jim bodo v pomoč pri razumevanju mehanizmov nastanka kostno-mišičnih obolenj ter preventivno delovanje v smislu preprečevanja nastanka bolezni ter zavedanja lastne vloge v skrbi za zdravje, praktični del pa je bil zasnovan konkretno, uporabno in dinamično. Udeleženci so se aktivno vključili v praktično izvajanje vaj za izboljšanje gibljivosti, razteznih vaj in vaj za moč. Vse vaje so primerne tudi za aktivni odmor na delovnem mestu ter omogočajo hitro in učinkovito razbremenitev ter večjo storilnost. Vsi udeleženci so po zaključku seminarja prejeli tudi promocijsko gradivo ter  opis vaj, ki jih lahko izvajajo v času aktivnega odmora.
 

Drugi dogodek,katerega je organizirala OOZ IZOLA – CRA ISOLA  v okviru projekta ter poimenovala  DAN ZA ZDRAVJE IN PROMOCIJA ZDRAVJA, ki je potekal 15. marca 2016 od 17. do 19.00 ure pa so se v teoretičnem delu udeleženci seznanili z zdravim načinom prehranjevanja, katerega je izvedla Maruša AVBAR, dipl. dietetičarka. V drugem delu pa so udeleženci opravili še meritve holesterola, merjenje sladkorja v krvi ter merjenje krvnega tlaka in srčnega utripa. Med čakanjem na posamezne meritve jim je Vanda ZAJC, višja fizioterapevtka še enkrat predstavila pomen gibanja in izvajanja vaj za izboljšanje gibljivosti, razteznih vaj in vaj za moč. Vsi udeleženci so prejeli Kratke smernice o zmanjšanju kostno-mišičnih obolenj ter preprečevanju nastanka poškodb pri delu ter promocijsko gradivo za zdravo prehranjevanje.
 

Udeleženci so se na obeh dogodkih vključili v razpravo ter izrazili pripravljenost po skrbi za lastno zdravje, zdravo delovno okolje in izvajanju aktivnosti v zvezi z gibanjem.

 

Poročilo pripravila:

Tanja ŽLOGAR

 

Slikovna galerija:

   


Projekt "Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih" je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (c) 2016 Prijava za urednike