Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih»DAN ZA ZDRAVJE« - poročilo o izvedenem projektu

 

SEMINAR ZA DELODAJALCE TER SAMOZAPOSLENE OSEBE O ZMANJŠANJU KOSTNO – MIŠIČNIH OBOLENJ TER PREPREČEVANJU NASTANKA POŠKODB PRI DELU

 

V sklopu projekta »Obvladovanje kostno – mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih«, ki ga je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije«, smo v sredo, 10.2.2016, s pričetkom ob 17. uri v prostorih predavalnice Območne obrtno-podjetniške zbornice Jesenice, Cesta železarjev 2,  izvedli  seminar za delodajalce in samozaposlene osebe. Namen seminarja je bil usposobiti delodajalce, kako s pomočjo enostavnih ukrepov dolgoročno vplivati na zmanjšanje nastanka vse prepogostih »kostno – mišičnih obolenj«. Seminarja se je udeležilo 19 delodajalcev (pravnih oseb in samostojnih podjetnikov). Udeleženci so na dogodku prejeli publikacijo z naslovom Kratke smernice o zmanjševanju kostno-mišičnih obolenj ter preprečevanju nastanka poškodb pri delu, ogledali pa so si tudi krajše filme, ki prikazujejo zdravo in varno delo z namenom izogniti se poškodbam, ki nastajajo na delovnem mestu. Med seminarjem smo izvedli tudi enostavne praktične vaje, ki jih lahko vsak izvaja na delovnem mestu, s tem pa prepreči marsikatero poškodbo pri delu. V sklopu dogodka smo udeležencem omogočili brezplačno izobraževanje iz zdravja in varstva pri delu.

 

Na drugem dogodku, ki je prav tako potekal v sklopu projekta v torek, 15. marca 2016, ob 13. uri, v predavalnici OOZ Jesenice, smo izvedli še »Dan za zdravje zaposlenih« z namenom, da zaposlene poučimo in seznanimo, kako vzpostaviti učinkovito promocijo zdravja v podjetju, kakšni so ukrepi za preprečevanje poškodb pri delu, seznanili pa smo jih s postopki varnega dela za preprečevanje nastanka kostno-mišičnih bolezni. Udeleženci seminarja (teh je bilo 18), zaposleni v različnih podjetjih, pri samostojnih podjetnikih ter drugih organizacijah so poslušali naslednji program:

  • kaj pomeni promocija zdravja na delovnem mestu v praksi in kaj je njen cilj;
  • ekonomska upravičenost ukrepov promocije zdravja;
  • kako narediti analizo zdravja delavcev v podjetju in vzpostaviti podporno okolje za zdravje delavcev;
  • kdo naj bodo znotraj podjetja člani skupine za zdravje, ki bo pripravila vse ukrepe in cilje, ki so potrebni za izboljšanje zdravja delavcev;
  • kako sestaviti terminski plan aktivnosti za izboljšanje zdravja delavcev;
  • na kakšen način doseči zastavljene cilje;
  • kako naj poteka izobraževanje delavcev in vodstvenega kadra glede promocije zdravja na delovnem mestu;
  • posledice in kazni s strani inšpekcijskih služb v primeru, da nimamo pripravljenega ustreznega programa promocije zdravja.

 

Med potekom dogodka so udeleženci lahko degustirali različno sadje, pri čemer je bil poudarek na uživanju lokalne pridelanega sezonskega sadja. Udeleženci so na dogodku prejeli publikacijo z naslovom Kratke smernice o zmanjševanju kostno-mišičnih obolenj ter preprečevanju nastanka poškodb pri delu, ki jih je pripravila OZS.   

Na obeh dogodkih (seminarjih) je predaval Grega Mihalić iz podjetja Greteam d.o.o., svetovalec na področju varnosti in zdravja pri delu, požarne varnosti in promocije zdravja pri delu.

 

Udeleženci so ob koncu dogodkov izrazili željo, da bi bilo dogodkov povezanih z zdravjem in varstvom pri delu lahko več, predvsem praktičnega prikaza vaj. Zelo dobrodošle so tudi zgibanke in brošure, ki opozarjajo na napake in njihovo odpravo.

Projekt "Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih" je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (c) 2016 Prijava za urednike